Loja har ordet!

Alla inlägg under maj 2012

Av Louise Bertilsson - 16 maj 2012 21:30

Vet inte riktigt vilken dag jag ska skriva det här, antingen idag eller imorn. Men det var ju idag allt började, för ett år sedan den 16:e maj knackade Ida på dörren och ville ut. Ut och se världen.


För 1 år sedan hade jag alltså värkar, men ingen (förutom Anders förstås) visste nånting.


Jag vaknade kl 3 på natten av att det gjorde ont på ett sätt som gjorde att jag direkt visste att "nu är det på riktigt". Jag kände det i hela kroppen att det var riktiga värkar. Jag klockade värkarna själv (det fanns ju ingen anledning att väcka Anders, han behövde få sova ifall det var dags). Och det var väldigt oregelbundna värkar. Ibland kom det 3 på 10 minuter och ibland var det 20 minuter mellan.


Kl 5 vaknade Anders. Klockan 6 ringde han förlossningen i Falun för rådgivning. Men de kunde förstås inte säga nåt mer än att vi skulle avvakta tills värkarna var regelbundna, alltså ca 4 st på 10 min.


Till regelbundna värkar kom vi dock aldrig till för kl 9 avstannade allt. Och jag blev besviken, för när det väl har börjat vill man ju få det överstökat. Men nej.


Sen kom det nån värk då och då under hela dagen. Men inget regelbundet. Suck! Den här dagen bestod av VILA! Bara vila, för nånstans visste jag att det var på gång, och då behövde vi vila så mycket som möjligt. Anders var hemma och vilade han också, och tog hand om mig.


Kommer ihåg att jag låg i gästsängen och pratade med mamma i telefon på kvällen, och ja jag lyckades hålla mig från att säga nåt om de riktiga värkarna. Anders låg bredvid. När vi hade lagt på så tog det inte mer än typ 5 minuter så klickade det till. Vi hörde det båda två, ett högt klick. Och jag sa "det var nog vattnet som gick". Men nej, det blev inte blött.


Jag gick på toa, och då kom det - vattnet.


Anders ringde förlossningen igen, och de ville att vi skulle komma in, men att det inte var nå bråttom. Anders packade bilen i godan ro. Och vad gjorde jag? Jo, jag satt på toa. Hur 17 skulle jag komma därifrån?! Det rann ju liksom vatten ibland... Till slut resten jag mig iallafall och vi kom iväg.


På vägen till Falun trampade Anders lite hårdare på gaspedalen än i vanliga fall, fast för min del var det lugnt. Det gick bra att åka bil, jag hade inte jätteont. Allt var ok. Jag kommer ihåg att jag till och med skrattade åt Anders när han trodde att hela bilen skulle bli dyngsur trots plastad frotté och dubbla bindor. Hihi. För er bilälskare ska tilläggas att bilen klarade sig galant som tur var.


Vi kom in till förlossningen 21.45 tror jag det var. Efter ett tag kom vi till ett eget rum. Vi fick reda på att det inte var vattnet som hade gått, utan det var nåt mellanrum mellan där bebisen låg och en till hinna som också var vattenfylld. Den där hinnan utanför hade brustit och släppt lös vattnet som var där. Alltså inte riktiga fostervattnet som vi trodde. Men vad ska man tro liksom!? Barnmorskan sa att om det inte har hänt nåt mer inom en timme så får ni sovdos och sova på i natt. Den där timmen var den värsta timmen av alla under hela förlossningen. Fy fan rent ut sagt vad ont det gjorde! Värkarna tilltog som på beställning, och blev regelbundna. Så nej, nån sovdos var inte att tänka på. Barnmorskan fixade lustgas till mig, vilket var himmelskt, det var helt underbart vad bra det blev efter det. Självklart gjorde det ont iallafall, men det var som natt och dag. Värkarnas toppar kapades och det blev uthärdligt på ett helt annat sätt. Länge leve lustgasen! =)


Ca kl 2 på natten till den 17:e gick vattnet, det riktiga vattnet alltså.


Och kl 05.10 föddes världens finaste lilla prinsessa. Alldeles perfekt kom hon till världen med navelsträngen lindad runt halsen (men det hann vi aldrig se för barnmorskestudenten som förlöste Ida var toksnabb!) och med ett litet skrik. Och det värmde verkligen i mammahjärtat att höra personalen säga att hon var helt perfekt! Ja, det säger de säkert till alla, men det struntar jag i. De sa det där och då och det värmde!


Sen är det en annan historia hur jag mådde efteråt. Jag förlorade en hel del blod under förlossningen så mitt blodvärde var inte mycket att tala om. Jag svimmade när barnmorskorna bad mig att ställa mig upp när de skulle byta i sängen. Jag satt med huvudet mellan knäna och blev duschad av Anders - jag var yr och svimfärdig. Jag tog fram min envishet och klarade det. Vi kämpade på, jag och Anders. Vi klarade det tillsammans. Och Ida sov, tack och lov!


Vi blev förflyttade till ett vilorum eftersom jag var så medtagen, vi behövde sova. Efter det blev det flytt till BB. I rullstol. Där hade de ordnat ett enkelrum åt oss för de tyckte att det var bra om Anders eftersom jag mådde som jag mådde.


Jag återhämtade mig ganska snabbt, men när vi kom hem orkade jag inte mycket. Jag orkade iallafall ta hand om Ida och det var ju huvudsaken, markservicen tog Anders hand om. Mitt blodvärde steg sakta sakta, och jag blev starkare och starkare. Det tog tid, men det lät jag det göra. Under tiden njöt jag av bebistiden som bara svischade förbi.


Imorn fyller Ida 1 år. Redan 1 år. Kommer garanterat ett inlägg då också =)


Av Louise Bertilsson - 16 maj 2012 17:30

Nu har jag rastat "Stigge" gräsklippare för första gången i år. Det var välbehövligt och vi ville ju göra fint ute också inför det kungliga kalaset imorn ;)


Och ja, jag passade förstås på att njuta av doften när jag gick runt i min egna lilla värld med gräsklipparen. När jag kikade in i fönstren kunde jag ibland mötas av ett gigantiskt leende och en liten hand som vinkade till sin mamma. Hihi =)

Av Louise Bertilsson - 16 maj 2012 08:15

Eftersom det är röd dag imorn när Ida fyller år så är hon med i tidningen idag istället. Våran underbara 1-åring!!


http://www.dt.se/familj/familjeannonser


Det finns 2 annonser på våran fina tjej, men det går inte att länka specifikt till dem så ni får leta er fram =)

Av Louise Bertilsson - 16 maj 2012 06:36

Idag är vi uppe med tuppen, eller rättare sagt; vi är uppe före tuppen! Kl 05.11 slog prinsessan upp sina blåa PIGGA ögon, och jag insåg att det inte fanns nåt annat val än att gå upp. Vi låg och myste  några minuter i min säng i hopp om att hon skulle somna om, men nej. Det var bara att gilla läget. Men tro det eller ej så var jag inte alls nå trött (men det kommer väl senare kan jag tro). Men bara vetskapen om att kl precis passerat 5 gör ju att man vill ligga kvar i den varma goa sängen. Men inte idag. Så nu när klockan är strax efter halv 7 har vi redan ätit frukost och gjort oss klara.


Onsdagar är Anders jobba-länge-dagar, och den här onsdagen lär bli ännu längre eftersom den började så tidigt...

Av Louise Bertilsson - 15 maj 2012 12:51

Blev att tänka på hur jag såg ut för 1 år sedan, höggravid som jag var. Kollade fotoalbumen på datorn, och hittade några bilder på hur jag såg ut i vecka 38+6, vilket är ganska precis ett år sedan (diffar en dag tror jag).


 

Det var meningen att de här bilderna skulle läggas ut på bloggen som magbilder, men det hanns inte med för prinsessan ville ut och se världen. Visar bilderna nu istället. En tillbakablick för ett år sedan.




   

Framifrån ser det inte ut att vara så mycket mage, men från sidan syns det att magen har sjunkit.


Bebismagar är bland det finaste som finns tycker jag!


 

Vecka 38+6 alltså, bara 3 dagar innan Ida föddes. Höggravid är ordet =)


Av Louise Bertilsson - 15 maj 2012 07:45

Den minsta lilla människan i våran familj har ett väldigt litet pekfinger som har lärt sig både det ena och det andra. Ida har en bok med djur, och djuren låter om man trycker på ett speciellt ställe på varje djur. Och det har hon lärt sig. Hon sitter och bläddrar i boken och trycker på djuren med sitt lilla pekfinger. Hon är såå duktig!

En annan sak som det lilla pekfingret har lärt sig, som dessvärre inte är lite bra, är att stänga av stora datorn. Hmm... Hon kryper fram till datorn, ser det blinkande ljuset och trycker på knappen. Och vips så dör datorn. Jag råkade ut för den här lilla terrorist-pekfingret alldeles nyss. Och efter att ha startat upp datorn igen så var det givet med ett inlägg i bloggen.


När Ida har somnat ska vi ta en promenad. Den dagliga promenaden är numera förlagd till förmiddagssovningen, för då klarar vi oss på 2 sovningar för Liten. Det funkar bra.


Måste bara berätta om igår vid lunch när jag knappt fick nån mat kvar. Ida satt i sin matstol och hade nyss ätit sin mat. Sen brukar hon få smaka lite av mig när jag äter, vilket oftast inte brukar bli stora mängder. Men så var inte fallet igår. Hon la huvudet på sne, sträckte ut handen och sa "nam nam". Och mamman smälte. Förstås. Jag åt i princip bara gratäng till lunch, medans korvskivorna hamnade i den lilla söta magen istället för i min... Ida var iallafall väldigt mätt och belåten när vi lämnade bordet. Hihi.

Av Louise Bertilsson - 14 maj 2012 14:17

Vem 17 har beställt regn egentligen?! Vill ju ha soligt och fint så vi kan vara ute och mysa. Men nej, blött och eländigt ska det tydligen vara. Men ja okej då, var blött och eländigt ett par dagar nu då så vi får en fin avslutning på den här veckan. Har nämligen planer för helgen med början på torsdag då det blir kalas för världens finaste 1-åring =) Sen rullar det på hela helgen med massor att göra och besök. Och då kan vi väl få fint väder. Snälla.

Av Louise Bertilsson - 13 maj 2012 20:29

Plask plask. Ida hade kul i badet idag. Hon skvätte och hon gav sig verkligen inte förrän mamman var blöt hon också. Och det kan du tro att jag var, jag var jätteblöt! Hade smink på mig när Ida började bada, det satt där det skulle. Men när Ida hade badat klart hade sminktet halkat ner en våning och satt sig på kinden istället... hmmm, blött är bara förnamnet.

Presentation


Mitt liv, mitt ord!

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Länkar

Arkiv

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Gästbok

Kategorier

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards